En titt in i Corporate Darknet

Varje dag den senaste veckan möts jag på Facebook av ett sponsrat inlägg från Ericsson. Inlägget är en kort sekvens från ett ”samtal” inspelat inför publik i en TV-studio. Det är helt obegripligt.
Temat är ”Tekniken & Tryggheten” och konceptet tycks bestå av att ett antal uttråkade människor som fått betalt för att svara låtsasengagerat på tråkiga frågor. Exempel på fråga (till Per Naroskyn): ”Hur säkerställer vi att teknikutveckling, såsom vi talar nu, är av godo och inte tvärtom?
Om någon med gedigen kunskap om TV-produktion hade befunnit sig i rummet hade hen förklarat att ordet ”säkerställer” inte är användbart i TV. Ordet ”teknikutveckling” går också att byta mot ”den nya tekniken” eller något annat. Resten går också bort. förslag till ny formulering:
”Vad kan den nya tekniken ställa till med och hur ska vi undvika det?” 
Jag är säker på att den frågan hade gjort den kloke Naroskyns svar bätre än Bara för att tekniken kan göra saker är det inte säkert att den ska göra det”. Han tycks utgå från att det bara är de som befinner sig i studion som kommer att höra svaren. Och de har alla fått betalt för att vara där.
Moderatorn, liksom de som svarar, har ett kroppspråk som inte är deras eget (ingen har ett sådant kroppsspråk) och de hårt manusstyrda svaren är så tråkiga och meningslösa att de inte går att ta tlll sig. Att moderatorn står medan de övriga deltagarna sitter i en halvcikel på scenen är också helt obegripligt. Ska det föreställa ett AA-möte? Ett klassrum i mellanstadiet?
John gör Podcast
Det här kan jag. Därför gör jag det. Foto: Jannie Flodman.
Vad Ericsson vill med kampanjen är svårt att förstå. Men vad de lyckas med är att få mig att förstå varför de inte tjänar pengar. Deras ”studiosamtal”, med inhyrd publik och burkade applåder, ser ut att vara inspelade på 80-talet i pingströrelseägda TV Inters gamla studio på Stora Essingen.
Det är säket en jättefin och dyr byrå som har producerat detta. En som är duktig på att få chefer att betala för att få vara i TV. Som är bra på att ”sälja in koncept” men sämre på hantverket. Som tror att bra ljud och bild är samma sak som bra TV.
Med ett bra upplägg, ett bra manus, en bra miljö och en professionell produktion hade det kunnat bli ett intressant samtal. Nu finns inget av detta. Det är bara tomt, gammalt och trött. Och lite pinsamt, när det talas latinskt kroppspråk med kraftig svensk brytning i armrörelserna. När alla ler, trots att det är så glädjelöst.
Ändå är jag tacksam. Jag lär mig något av detta. Jg lär mig att när jag själv producerar kommunikation som mina kunder betalar för så ska jag göra det på sätt som jag behärskar och låta proffs ta hand om resten. Jag kan göra poddcasts, så det gör jag. Jag kan skriva texter, det gör jag. Jag kan retorikträna, det gör jag. Jag skulle gärna göra studiosamtal i TV. Men det kan jag inte, så det gör jag inte. Jag känner folk som kan, så jag kan leverera en TV-studioproduktion ändå.
Ericsson fick också ut något. Jag gick in och tittade på deras hemsida. Och faktum är att den verkar vara producerad här.
Det finns ett slags ”Corporate Darknet” som är fullt med sådana här saker. Påkostade TV-produktioner som ingen orkar titta på, texter som ingen orkar läsa, illustrerade med bilder som inte tillfär något. Denna returinformation (publiken och producenterna är samma människor) omsätter enorma summor. Du hittar den inte på det vanliga internet. I stället måste du klicka dig in i pressrum och under corporateflikar på storföretagens hemsidor. Ericsson har lagt pengar på att Facebookanvändarna ska hitta deras film, Grattis, jag hittade den! Frågan är bara  varför.
Tre frågor till Ericsson:
1. Vad vill ni säga med den här filmen som är relevant för Ericssons erbjudande och era kunder?
2. Hur vill ni att publiken ska reagera och/eller agera på filmen?
3. Instämmert ni i påståendet ”Bara för att Ericsson kan göra en film är det inte säkert att Ericsson ska göra det”?
Nu måste jag roa mig lite innan jag jobbar vidare. Det gör man förslagsvis genom att besöka den här hemsidan.
P.S. Jag har hört att kattbilder drar läsare, så därför publicerar jag en sådan. D.S.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: