Livsstil som pose eller produkt? eller: Kriget mellan anala och orala

Jag trillar över en kul betraktelse skriven av min gamla kollega Johan Ingerö i Timbros webbtidning Smedjan. Den är värd att läsa. Den tar sin utgångspunkt i ”den nya medieklassens” allt fler och allt mer asketiska livsstilsprojekt. Det senaste är att för miljöns skull avstå från flygresor (i stället för att prata om resor man kan företa utan att flyga).  ”Poängen för icke-flygarna tycks hela tiden vara vad de avstår ifrån, inte vad de gör i stället. En skribent skrev till och med en uppföljare till sin ursprungliga jag flyger inte-text, bara för att riktigt gnugga in hur plågsamt det egna beslutet är.”

I en dystopisk framtid ser han för sig att solbrun hud, i likhet med underhudsfett, kommer att bli något att avstå från, eftersom det signalerar karaktärsbrister.

Ledsen Johan, verkligheten har redan överträffat din satir. Söktermen ”The danger of suntan” ger 303 000 träffar på Google. Och visst det är fortfarande OK, åtminstone i USA, att skaffa en påsprayad solbränna från företaget med det sanslöst roliga namnet ”Fake Bake”. Men särskilt inne är det inte längre. Spraytan-trenden toppade runt 2012, sedan dess har den anemiska looken vunnit terräng.

Men det som är viktigast att avstå från är givetvis sådant vi stoppar i munnen. Vi blir alltmer anala, och det senaste hos hälso-avantgardet är att ingående diskutera våra tarmar. Slagordet är ”inflammationer” och dessa ”inflammationer” åstadkommer vi genom att svälja fel saker. Listorna över vilka saker som är rätt och fel att svälja är lång, om vi ska slippa inflammationerna. Dietisten Sofia Antonsson listar vad vi ska stoppa i oss: ”Fibrer och näring är det som tarmen behöver. Kålsorter, broccoli, baljväxter, grön banan och kall potatis är alldeles utmärkt. I lök, vitlök och jordärtskocka finns kostfibern inulin som främjar bakteriefloran”.

Hundra procent själv – noll procent andra

Helst ska de ätas råa, tillägger hon. Att de flesta av dessa livsmedel är väldigt gasbildande är en komplikation, men det får man ta. ”Buller och flatulens är oundvikligt”, sammanfattar Expressen. Med andra ord. Du ska äta rå lök, kål och jordärtskocka. Och du ska fisa. För att bli hundra procent självupptagen måste du bry dig noll procent om din omgivning.

Vad ska avstå från? Ja rött kött förstås. Och pasta. Och socker. Charkuteriprodukter. Och gluten förstås. På den hemsida jag utan att darra på manschetten korar till Sveriges Mest Anala Sajt, får vi veta att gluten kan orsaka både autism och hudutslag, även om man inte lider av celiaki. Hemsidans motto är ”Det är inte satir, det är på riktigt.

I ”jakten på perfekt hälsa” (payoff för Sveriges Mest Anala Sajt) finns massor av recept, varav ”merparten är fria från både gluten och mjölk vilket passar för dig som har intoleranser eller bara vill undvika detta.” De två som driver sajten ”försörjer sig genom att blogga”. Det är Johan, en före detta IT-konsult som nu har utbildat sig till ”holistisk hälso- och livsstilscoach hos Chek Institute och grundtränare hos STAC”. Det är Rebecca, som är socionom från början. Hon har inte angivit någon relevant utbildning inom exempelvis holistisk hälsa och livsstil. ”De områden som intresserar Rebecca mest är hållbar naturlig livsstil och att våga följa sina drömmar.” Så fint det skramlar om den tomma tunnan.

Varför lämnar jag inte Johan och Rebecca ifred? De är ju bara två människor med ett brinnande intresse för hälsa och livsstil, som har lyckats ta sig ifrån sina tråkiga jobb, för att satsa på sina intressen på heltid!  Jag är nog bara avundsjuk på deras slanka kroppar och deras entusiasm.

Det finns två problem här. Det mesta de skriver är i bästa fall svammel och i värsta fall olagligt. Det är nämligen inte förenligt med svensk lag att påstå att olika produkter kan bota eller förhindra allvarliga sjukdomar. För att få göra det måste man själv ha en läkarlegitimation och det man påstår botar sjukdomar måste vara godkänt som läkemedel. Vilket för oss till det andra problemet.

Holistisk stressbalans mot utmattingssyndrom

Det Johan och Rebecca drar in pengar på är inte att blogga, som de själva påstår, utan att fungera som en postorderkatalog för pseudovetenskapliga produkter, böcker och kurser. Varje blogginlägg har länkar till olika erbjudanden, som ”Zao Organic Makeup”, ötrpreparatet ”Holistisk StressBalans” (påstås hjälpa mot utmattningssyndrom), ”Collagen Premium+” (påstås hjälpa mot läckande tarm, värk i muskler och leder samt diverse annat) med flera ormoljor. Också den egna E-kursen ”Läkande mat: Ett 30 dagars antiinflammatoriskt kostprotokoll” för 999 kronor , som är ”ett kostprogram som ger dig en kickstart in i det autoimmuna protokollet för att främja läkning och försöka dämpa effekterna av kronisk inflammation, IBS och autoimmuna sjukdomar med hjälp av bra mat.” Eftersom jag själv lider av en kronisk autoimmun-tarmsjukdom borde jag bli förbannad. Men jag är inte av lättkränkt stam. så jag väljer att skratta åt eländet och se det som ett exempel på analiseringens utbredning.

Det som däremot gör mig förbannad är att det så ofta är människor med tilstånd och sjukdomar som vetenskapen har gått bet på att bota som blir måltavla för sådana här charlataner.

Motkraften heter Edward Blom

Det finns förstås motkrafter. Han heter Edward Blom. Under slagordet ”Allting gott och alldeles för mycket” (Sveriges Mest Orala Kokbok) har denna överviktiga rumlare tagit sig rakt in i folkhemmet. Han är givetvis katolik (den mest orala av alla trosriktningar) och han älskar allt som är onyttigt (utom kolhydrater, ett nödvändigt livsval för att han ska kunna överdosera allt annat).

Edward Blom berättar, utan att darra på manschetten, hur man blir packad och hur man botar baksmälla. Han avslöjar att det går att berusa sig på matlagningsvinet i Asienshopparna och blir upprörd när Systembolaget går till motattack. Han har ett eget vin. En miljon människor har sett honom på Youtube, när han svullar skinka (livsfarligt) i Lönnebergafabriken. I samanhanget blygsamma 150 000 människor har sett honom i filmen jag och Johan  Sköld gjorde med honom om Räkmackans historia. Nu senast syntes han  i Melodifestivalen. En hyllning till livet!

Delicato och gratis glass till barnen

Edward är spjutspetsen på motrörelsen. Där finns också Delicatos alternativa fakta, All-inclusivearrangörernas stridsrop ”gratis glass åt alla barnOLW:s Fredagsmys, brunchtrenden (all you can eat och Bloody Mary till sen frukost) och de sponsrade (och smala) rekordätarna på Youtybekanalen ”Matkoma”.

Det pågår alltså ett krig mellan de anala och de orala krafterna i samhället (Freuds idéer om orsakerna är förstås nonsens, men icke förty är det ganska enkelt att identifiera dessa personlighetstyper). De orala har sin egen pseudovetenskap, även om de inte behöver klamra sig fast vid den lika hårt som de anala. De äter för att det är gott och de dricker för att berusa sig. De behöver inget vetenskapligt stöd för att göra det, bara för att kunna försvara sig mot attacker från de anala. Om man ska leva på råa jordärtskockor och rå kål så behöver man däremot övertygas om fördelarna med detta. ”Jag gör det för att få fisa” är knappast ett gångbart argument.

Arga unga män

Det är nästan alltid de anala som är de dömande, de som går till attack. Deras livsstil är rätt, de oralas är fel. De orala förstör planeten, orsakar svält och krig och belastar samhället med en massa sjukvårdskostnader. De tänker bara på sig själva. Tänk på planerna på att förbjuda e-cigaretter på uteserveringar, så förstår ni de analas världsbild. Skulle de kunna förbjuda människor att äta onyttig mat offentligt så skulle de göra det.

De orala hamnar ofta i försvarsställning. De försöker inte förbjuda de kålstinnas fisande. Ibland slår de över och blir ”arga unga män” (ja, det tycks finnas en tydlig övervikt av män på den orala sidan, inte bara på grund av deras högre genomsnittliga kroppsvikt). I bästa fall nöjer de sig med att kolla när Matkomas Anton och Adam äter 3,5 meter mosbricka. Kanske inte en hyllning till livet. Snarare dödsförakt och ett finger i luften åt de dömande.

De flesta av oss finns nog någonstans mellan Johans och Rebeccas ”Jakten på perfekt hälsa” och Edwards ”Allting gott och alldeles för mycket”. Jag är definitivt mer Edward än Johan. ”En hyllning till livet”, som han säger i räkmackefilmen.

Gluten free Water

Jag höll på att glömma det viktigaste. När satiren överträffas av verkligheten. För ett par år sedan gjorde en kanadensare (efter att ha rökt en joint, har han avslöjat) en sajt där han saluför Clara gluten free water. Den föjdes senare upp med en ännu roligare Facebooksida. Men sen kom verkligheten ikapp. Sedan förra året finns det (i USA förstås) vatten som marknadförs som glutenfritt, non-GMO och kosher. Jag tror jag ska trycka en sådan etikett och sätta på vattenflaskorna hemma. Vattnet kommer från kökskranen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: