Kris är möjlighet

När Sverige hamnade i kris i början av 90-talet fanns det många som pratade om krisens möjligheter. I den vevan lanserades påståendet att kris och möjlighet är samma ord på kinesiska. Det var givetvis högoktanigt corporate bullshit och följaktligen var det länge sedan jag hörde någon påstå det. I tider där alarmism är mycket mer säljande än optimism så har satsen kris = möjlighet blivit lite bortglömd. Flyktingkrisen måste sluta med katastrof, Trumps presidentskap kommer att leda till kärnvapenkrig och sociala medier kommer att förstöra demokratin.

Visst finns det anledning att oroas. Men påståendet att kriser skapar möjligheter är fortfarande lika sant.  Det ser jag dagligen när jag besöker Grekland, Europas mest krisdrabbade land. Skuldkris, flyktingkris, nazister i parlamentet, maoister i regeringen… Kan det gå annat än åt helvete? Ja faktiskt. Här är några exempel, som jag studerade lite närmare när jag besökte Kreta förra veckan för att göra research för min bok:

Bryggeriet Cretan Brewery, som utan att låna en spänn på banken har inlett ett segertåg med gott iskallt fatöl på ön och befriat en stor del av alla barer och restauranger från storbryggeriernas blaskiga tyranni.

SAMSUNG CSC
Foto: John Göransson

Vinmakaren Manousaki’s, som visar att det går att göra viner i världsklass på en plats som tidigare mest producerat billiga bulkviner, som inte ens ansågs värda att tappa på flaska, än mindre att dricka ur glas med fot.

SAMSUNG CSC
Foto: John Göransson

Restausangen Salis, som visar att det går att laga gourmetmat av kretensiska råvaror och att det går att locka såväl lokalbefolkning som turister med innovativ matlagning, en spännande vinkällare och bra service.

SAMSUNG CSC
Foto: John Göransson

Baren Bohème, som inte bara har tagit till sig det allra bästa från den globala dryckeskonsten utan också skapar egna smaker av lokala råvor och exporterar trender och koncept till resten av världen.

SAMSUNG CSC
Foto: John Göransson

Hotellet Hanim Lounge & Studios, som tar upp kampen med Airbnb genom att erbjuda lyxiga rum till budgetpris och en service så personlig att det är som att bo hemma hos någon som man faktiskt vill vara gäst hos, samtidigt som man känner sig välkommen som gäst, inte bara en inkomstkälla.

hanim
Foto från hotellets hemsida

Hamburgerbaren Sam Burgers, som serverar de bästa hamburgarna jag har ätit någonstans och vars inredning är en replica av en amerikansk deli från 60-talet. Givietvis med en stor andel lokalproducerat.

dav
Foto: John Göransson

Det roliga med de här sex exemplen är att de alla drivs av eldsjälar med djupa lokala rötter. Turistindustrin växte länge med turistifierade koncept, ofta drivna av britter, tyskar och skandinaver. Drinkarna hette saker som  ”Sex on the Beach” och ”Orgasm”, det serverades Filet Mignon (nåja) med gräddig sås. Men nu är det bondsöner och -döttrar, hemvändande emigranter, kreativa studenter och andra som står för idéerna. Pengarna kommer från eget sparande, lån från släkt och vänner eller helt enkelt från intäkterna av den organiskt växande verksamheten. Börja i liten skala, investera allt i tillväxt. Bankerna lånar inte ut pengar.

Eftersom Grekland har valutarestriktioner sedan 2015 är det svårt att importera. Nödvändighetens dygd – att basera allt på lokala råvaror och göra det mesta själv, visar sig vara ett försäljningsargument. När väl turisterna har förstått att Kreta inte bara har vackert väder och fina stränder utan också frukt, grönsaker, fisk, ägg, ost, honung, kryddor, vatten, vin i absolut världsklass så kanske melanomjägarna byts mot hedonister, hipsters och andra som jagar upplevelser snarare än pigment.

För om Grekland inte förmår lyfta sig från sol- och badresmålsstadiet till något annat så kommer det att sluta illa. Många turistmål, som Mykonos och Santorini, är redan kraftigt överbefolkade och ”mer av samma” fungerar inte längre. Landets intäkt per turist minskar, samtidigt som antalet turister ökar. Det är inte långt kvar nu innan ekvationen når break-even åt fel håll, så att varje turist kostar mer än hon tillför. För många enskilda, som drabbas av skyhöga hyror, trafikkaos och trängsel, har det redan hänt. Turismen har sänkt deras livskvalitet och försämrat deras ekonomi.

Mina hjältar Yannis, Rena, Alexandra, Mihalis, Dimitris, Afshin och de andra är givetvis glada att turisterna kommer. Men gemensamt för dem är att de har produkter och affärsmodeller som fungerar även utan turister. De flesta av dem har också fler än tio anställda, något som är mycket ovanligt i Grekland, som domineras av fåmansföretag och har skyhög arbetslöshet.

Att två av de här sex företagen drivs av kvinnor är rätt anmärkningsvärt. Vi talar om Grekland, landet där bara 20 procent av parlamentsledamöerna är kvinnor. De flesta av dem är unga. Alexandra Manousaki har lett familjens vingård sedan hon var 23. Dimistris, delägare i Bohème, fyllde 30 i förra veckan.

Struntar i politiken

En annan sak de har gemensamt är att de struntar i politiken. De har inga förhoppningar om att politikerna ska lösa några problem åt dem, tvärtom utgår de från att politikerna kommer att skapa problem för dem. Visst kan vinmakaren tycka att det är absurt att behöva betala alkoholskatt i två länder när hon exporterar vin inom EU. Visst kan krögaren tycka att det är stöld när staten lägger skatt på själva skatten. Men det är mer som dåligt väder. Man får fokusera på det som går att förändra. Om det leder till att en flaska grekiskt vin som säljs på systemet i Stockholm blir 30 spänn dyrare än en italiensk flaska så får man se till att vinet är så bra att det är värt 30 spänn mer. Visst kan de bli irriterade på att det går att vinna konkurrensfördelar genom att mygla och ta genvägar. Men mina hjältar ställer sig inte med plakat och skriker i egen sak, som så många andra näringsidkare i Grekland brukar göra. De vattnar i stället sina plantor och blir ännu bättre.

Mina hjältar har inte alltid fötts med två tomma händer. En av dem har en pappa i USA som är stenrik. En annan kommer från en av Kretas äldsta handelsfamiljer, En tredje äger flera restauranger och har ett framgångsrikt jordbruksföretag. Men det som gör dem till hjältar i mina ögon är att de inte satsar på ”mer av samma” utan på vad en ny generation av greker och greklandsresenärer länge har saknat: kvaliteten, kreativiteten och nyfikenheten. Många av dem de anställer har fötts med två tomma händer. Kanske är det de och deras barn som blir nästa generation av grekiska företagare?

 

 

 

En reaktion till “Kris är möjlighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: