Din drottning är inte allas drottning

Min son Jonatan sjunger i en kör. Just nu repar de inför ett gig på Kungliga Musikaliska Akademien. Det är bara akademiens ledamöter och lite andra gäster som är inbjudna, så det är ingen idé att gå in på Tickster.

Eftersom jag är lite mer nyfiken än Jonatan så gick jag in på Akademiens hemsida och kollade ledamotsförteckningen. Detta är ett lätt redigerat transkipt från samtalet med Jonatan efteråt:

Jag: ”Vet du vilka som är ledamöter i Musikaliska Akademien?”

Jonatan: ”Ja, Victoria och drottningen tror jag. Och en massa tonsättare och musikprofessorer och så.”

Jag: ”Ja, och Benny Andersson och Nina Stemme och Ann-Sofie von Otter och Göran Söllscher och Sven-David Sandström och några till. Den svenska musikeliten, skulle man kunna säga.”

Jonatan: ”Mhmm”

Jag: ”De har många utländska ledamöter också och då blir det riktigt intressant. Där hittade jag Arvo Pärt, Keith Jarrett, Yo Yo Ma och Jan Garbarek, bland annat.”

Jonatan: ”Mhmm”

Jag: ”Och en isländsk sångare. Björk Gudmundsdottír heter hon visst”

Jonatan: ”Vafan!!! Ska jag sjunga för Björk!?!?

Jag: ”Jag vet ju inte om hon kommer. Men hon är bjuden, eftersom alla ledamöter rimligen är inbjudna.”

Jonatan: ”Häftigt ändå! Att hon är med på listan!”

Slut transkript

Lärdom ett: Det finns gratis guldkorn för kommunikatörer på Internet, även på Musikaliska Akademins hemsida. Rätt använda och med rätt timing kan de väcka starka känslor hos rätt publik. Fel använda så är det kanske ingen som bryr sig.

Med andra ord: Det är viktigare att fårstå sin publik än att förstå sig själv och sitt eget budskap när man ska kommunicera. ”Vad vill vi berätta?” måste alltid ersättas med ”Vad vill de veta?”

Lärdom två: Det finns drottningar och det finns drottingar. Jonatan har med de olika körer han har varit och är medlem i sjungit för Kungafamiljen, för Nobelpristagare, ministrar och andra ”samhällets stöttepelare” i Sverige och utomlands. Han har sjungit med många inom den svenska konstmusikeliten (samt en och annan popstjärna). Men han har aldrig stått i kö eller betalat dyra pengar för att höra någon av dem sjunga. Jo, en: Björk.

Med andra ord:  Alla har inte samma preferenser. Det är uppenbart att hans körledare missade att ta med Björk i sitt ”Motivation Speech”. Om jag inte hade varit så nyfiken hade Jonatan nog aldrig fått veta. I värsta fall hade han sjungit för Björk utan att veta att han hade gjort det. What a waste!

Jonatan har redan karvat en rejäl skiva ur studielånet för att köpa en ny kostym. Jag är säker på att han kommer att satsa allt för att hans andrabas ska klinga så vackert som möjligt i Stora Salen på Musikaliska 27 november. För Björk kanske är där för att lyssna på honom. Och om hon inte är det så kunde hon ha varit det. Då får han nöja sig med Drottnngen, Kronprinsessan och det vanliga gänget.

Jag kan bara hålla med honom Björk är tveklöst den ballaste ledamoten i Kungliga Musikaliska Akademien. Break a leg!

http://www.musikaliskaakademien.se/omakademien/organisation/ledamoter.39.html

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: