I huvet på en gammal gubbe – sex år senare

bild3
På Medial 2011. Foto: Sandra Skiljo

En kund ville ha en pressbild på mig så jag började leta. Då stötte jag på detta gamla blogginlägg från 2011. Det var det första (och enda kanske) som jag gjorde när som delägare i Medial. Ett halvår senare var byrån såld och nedlagd.

Inlägget skrev jag för mer än sex år sedan, ändå känns det mesta av det så sant att jag med lätt hand kan citera mig själv. Kanske i synnerhet detta: ”I vår bransch handlar kompetens i grunden inte om att behärska kanaler eller verktyg utan om att förstå hur människor kommunicerar med varandra och vad som formar människors omvärldsbild.”

Det enda i texten som inte gäller längre är att den där hemsidan jag knåpade ihop för 20 år sedan inte längre svävar runt i cyberrymden. Så någon öl på Landet blir det inte.

Här är hela texten, postad 18 april, 2011 på medialbloggen under rubriken ”I huvet på en gammal gubbe”:
”Förra året fyllde jag 50. Samma år fyllde Medial 10. Nu tror ni säkert att det blev ett helsikes firande. Det blev det inte. Visst hade vi lite fest och visst avhölls ett eller annat minnestal. Men inga fyrverkerier, inga guldklockor och inga andra excesser.

Tio år med Medial har varit en resa, jag lovar. Då var vi tre glada grabbar som kastade loss från Den Stora Byrån på Strandvägen för att starta Den Lilla Byrån i Vasastan. I bagaget några kunder, en stor oljemålning och en rejäl baksmälla från det konstituerande mötet hos AK i Sandhamn.

När jag så 11 år senare, på uppmaning av vår yngsta medarbetare Sandra uppmanas att inleda denna blogg med några rader om mig själv och Medial så tänker jag att jag ska räkna hur många delägare som har passerat Medial. Fabian, Christofer, Lars-Göran, Anders, Fredrik, Claes, Ulf, Jens, Henrik och John. Totalt alltså tio. Jag själv, som var med från start, och Henrik, som kom in sist, är de enda som är kvar i dag.

Varför har det blivit så? Är jag omöjlig att stå ut med? Själv tror jag hellre att det handlar om att detta är det roligaste jag har gjort i mitt liv och att jag ännu inte har kommit på något roligare att göra. Visst har det varit tungt och jobbigt många gånger – inte minst att skiljas från bra medarbetare, delägare och kunder – men i längden slutar det alltid på plus.

Vad är det som är så kul? Helt enkelt att varje dag tvingas definiera vad man håller på med och varför. Det faktum att gamla meriter alltid är gamla och att det är vad vi åstadkommer i dag som räknas. Att sättet att göra PR på hela tiden förändras, så att man ständigt måste halvsitta på skolbänken och med vidöppet sinne släppa in allt det där nya, vare sig det är Facebook, Twitter, bloggar, appar eller sponsrade programformat. Att förstå att i vår bransch handlar kompetens i grunden inte om att behärska kanaler eller verktyg utan om att förstå hur människor kommunicerar med varandra och vad som formar människors omvärldsbild.

För trots alla nya sätt att kommunicera så är vi märkligt lika våra förfäder från stenåldern. Vi blir glada, arga, rädda och ledsna av samma orsaker. För att inte tala om hungriga, törstiga eller tända. Men i stället för att bekräfta oss genom att rita i grottor så bloggar vi.

Så detta mitt första blogginlägg kan liknas vid en grottmålning. Det finns faktiskt ganska många likheter. Lite klumpigt och tvådimensionellt, tämligen snabbt hopkommet och med en väldigt liten potentiell publik. Dessutom tenderar det som publiceras på nätet att få ett evigt liv. Min första hemsida knackade jag ihop för 15 år sedan. Den finns fortfarande kvar därute. På med pannlampan och börja leta. Den som hittar den och mailar mig rätt url belönas med ett fint pris. Kan ni dessutom hjälpa mig att få bort skiten från nätet så bjuder jag på en öl på Landet vid telefonplan

Lovar

John Göransson”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: