Tipsraden för en bättre resa till Grekland

Jag är inte moralist. Om du vill åka på charterresa eller hyra bil (vi har gjort det, men det var länge sedan) så gör det! Jag kommer inte att tycka att du är en sämre människa.

Utgångspunkten för tipsen är enkel: Hur får du ut maximalt av din semester i Grekland, samtidigt som grekerna får mesta möjliga nytta och minsta möjliga skada av ditt besök? Fokus ligger på saker där jag tror att vi kan göra skillnad. För att förstå sammanhanget rekommentrar jag läsning av mina två tidigare inlägg.

Grönsaker
Oporolachanopantopolio. Eller frukt och grönt, som vi säger. Grekland har Fantastiska råvaror.
 1. Åk inte charter och framför allt inte ”all inclusive”. Charterbolagen har massturism som affärsidé. Charterbolagen betalar mellan oftast väldigt dåligt för hotellrummen – hotellägarna förväntas tjäna sina pengar på baren, restaurangen och solstolarna. Det mesta av dina respengar stannar utanför landet du reser till. I vår uppkopplade värld är det mycket enkelt och ofta billigare att sätta ihop sin egen resa. Skadan med ”all inclusive” kommer i ett särskilt inlägg.
 2. Om du ändå åker charter, strunta i charterbolagens utflykter. De tar dig nästan alltid till just de platser som ligger närmast till att drabbas av Death by Tourism, om de inte redan har gjort det. Dessutom är det alltid billigare att fixa utflykten själv. Som bonus får du välja när du ska åka, var du ska äta och vilka du umgås med. Extrabouns är att du slipper stoppet på krukmakeriet eller guldsmedsbutiken som betalar för att charterbussen ska stanna där.

  parkering
  Parkering på övergångsställe. Paradgren i Chania
 3. Hyr inte bil. Om du ändå gör det, ta inte med den till stan. Trafiken är ett stort problem, på turistorter är det kanske det största problemet. Bilköer, parkeringskaos, olyckor, föroreningar… Visste du att risken att dö i trafiken är tio gånger högre i Chaniaområdet på Kreta än i Stockholm?
 4. I stället för hyrbil kan du använda de regionala och lokala bussnäten eller de många billiga taxibilarna. Tidtabeller finns på internet, lokalbussarna har ofta utmärkta appar. Taxi är aldrig svårt att få tag på. Numera finns också kommunala lånecyklar i bland annat Chania.
 5. Bo på lokalt ägda hotell eller pensionat, strunta de stora hotellkedjorna samt boendeformer lagens utkant. Varför ta brödet ur munnen på alla hotell och pensionat som faktiskt skapar arbetstillfällen och skatteintäkter, för att ge det till folk som har detta som skattefri extrainkomst eller till multinationella hotellkedjor? På köpet kan du få nya kompisar och en massa bra tips.
 6. Undvik turiststråken. Det är lugnare och mer spännande (och ofta vackrare) på bakgatorna och i byarna som inte ligger vid en strand. Där finns små tavernor, butiker och caféer där ägarna fortfarande tycker det är roligt med nykomlingar. Betala fem Euro för en öl i hamnen eller 1,90 för en i centrum? Dessutom kanske du får nya kompisar. Det är alltid någon som kan lite engelska och du är nästan alltid välkommen att ta en titt i köket.
 7. Är och drick lokalt producerad mat och dryck. Greklands råvaror är fantastiska. Vinerna blir bara bättre och bättre och numera bryggs det massor av bra öl. Välj det och välj restauranger som säljer det. Bra för miljön och den lokala ekonomin, dessutom gott och ofta nyttigt.
 8. Prova att strunta i standardrätterna på menyn, ta lite risker! Många krögare vill förnya sina menyer men vågar inte, eftersom ”turisterna beställer ändå alltid samma saker”. Många jag pratar med klagar på den grekiska maten och det visar sig ofta att de bara har ätit moussaka, souvlaki och grekisk sallad. Det kommer att bli ett eget inlägg om detta, inser jag.
 9. Sopsorteringen blir allt mer utbyggd. Använd den. På Kreta gäller gröna containers för ”vanliga” sopor, blå för kartong, plast och metall. Gula igloos för glas.
 10. Sopor igen. Trots att butikerna numera enligt lag måste ta betalt för plastkassarna är det inte säkert att de gör det (lika lite som de låter bli att röka i barerna). När butiken vill stoppa ner dina varor i en påse, säg ”Nej tack, det behövs inte. Världen behöver inte fler plastpåsar”. Hittills har alla jag har sagt det till hållit med. Ingen har blivit sur, varför de nu skulle de bli det.

  nektarios
  Jag klipper mig alltid hos Nektarios. Det kostar 10 Euro, inklusive tvättning, föning och rakning. Samt kaffe.
 11. Att klippa håret, få manikyr, kemtvätta kostymen, skaffa nya glasögon, laga kläder och skor eller bli plåtad av en professionell fotograf är några av de många tjänster som är betydligt billigare i Grekland än hemma. Spara pengar och hjälp samtidigt den lokala ekonomin.
 12. Bete dig som hemma (om du inte beter dig för jävligt hemma, stanna i så fall hemma). Sätter du dig till bords i bikini eller blöta badbyxor? Går du in på en bar för att låna toaletten, utan att beställa något? Brukar du sätta dig vid ett restaurangbord vid lunchtid bara för att vila fötterna och dricka en cola? Ber du om saker som inte finns på menyn och blir sur när det inte går att ordna? Relationen mellan turisterna och lokalbefolkningen påverkas i hög grad av arroganta turister. Och tvärtemot vad många tror så är svenskar inte de mest populära turisterna.
 13. Strunta i att klaga och moralisera. Visst, det finns mycket vi svenskar kan ha synpunkter på. Djurskyddet, skattemoralen, rökningen, fördomarna, hantverksskickligheten… Men om du väntar med att leverera dina synpunkter så kanske du blir vän med en grek, i stället för att ni fastnar i era roller. ”Ja, det finns mycket som är dåligt i det här landet. Önskas något mer”, säger servitören, samtidigt som han knyter handen i fickan och längtar till oktober.

Efter dessa beskäftiga men välmenta råd önskar jag er alla en härlig vistelse i Grekland!

Chania night

3 reaktioner till “Tipsraden för en bättre resa till Grekland

 1. arne andersson

  Du har träffat huvudet på spiken. Vill tillägga att vår vän Vaggelis på Hotel Prokopios lät förmäla att det under Februari månad ofta dyker upp uppköpare vid de lokala hotellen. Uppköparna komma från charteroperatörer i de skandinaviska länderna. Priset som erbjudes är sådär 12-15 Euro per hotellrum och natt. Ett skämt!

  Arne

  Gillad av 1 person

 2. LYKKE JOHNSSON

  Tak, det var tänkvärde ord, meget at reflektere over osse om vi ved en del, glemmer jo alt for let,så tak for de velmente ord! LJ

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: