Death by Tourism?

Chania August_InPixioNyligen hemkommen från vårt semesterhem i Chania på Kreta snurrar det i huvudet av tankar. Håller massturismen på att förstöra den plats vi älskar mest? Är turism alltid bra för lokalbefolkningen, eller kan turismen bli en börda som undergräver ekonomin och hela samhället? Var det ett misstag att köpa ett hus i Gamla Stan? Finns det något en svensk turist kan göra för att bromsa utvecklingen? (svaren kommer i slutet av texten)

Resandet har ökat enormt de senaste åren. Enligt World Economic Forum genomfördes 1,2 miljarder utlandsresor 2016, Det var 46 miljoner fler än året innan. Turismen omsatte 7,7 biljoner USD och en tiondel av alla världens jobb (292 miljoner människor) finns i turismsektorn.

Turismen ökar snabbt, hittills har antalet utlandsresor fördubblats i genomsnitt vart femtonde år och inget tyder på avmattning. Först föll järnridån sedan växte ny medelklass upp i länder som Kina, Ryssland, Indien, Brasilien och Korea. Lågprisflyget skapade en ytterligare boost.

Nu är det i stor utsträckning delningsekonomin som driver på ökningen. Med Über och Airbnb i mobilen och en billig Ryanairbiljett i handen kan vi ta en helg i en turistmagnet som Barcelona, Palma, Paris, London, Venedig och Chania för samma pris som det kostar att ta Vaxholmsbåten till en skärgårdsö, hyra en stuga och äta middag på värdshuset. Vi har gjort båda så vi vet.

Inte bara bra

Dessvärre är detta inte bara bra. Visst, det skapar arbete och intäkter. Men det land du åker till får inte många kronor när flygbolaget och Airbnb har fått sin andel. Samtidigt driver det upp priserna och kan snabbt förvandla pittoreska och vackra platser till något som liknar festivalområden. Roskildeborna är väl OK med festivalen en helg om året. Men sex månader?

Vi har studerat utvecklingen från vår utsiktspunkt i Chania. Från mitten på juli uppstod i delar av Gamla Stan sådan trängsel att vi höll oss borta från dem. På vår kvartersrestaurang djupt inne bland gränderna rekommenderas vi numera att beställa bord i högsäsong. Bostadshus efter bostadshus i omgivningen förvandlas till semesterlägenheter eller boutiquehotell. En sökning på Airbnb ger 306 träffar, bara i Gamla Stan.  Att hyra en bostad för året runt-bruk blir allt svårare och allt dyrare. De som har ett hyreskontrakt väntar med bävan på att bi uppsagda, för att ägaren får in mer pengar på att hyra ut till turister tre månader om året än att hyra ut året runt.

Priserna ökar, samtidigt som lönerna är desamma. Grekernas genomsnittliga månadslön ligger på drygt 1 000 Euro, knappt en tredjedel av Sveriges. Samtidigt trycker krisen upp kostnaderna, eftersom Greklands vänsterregering bara se ett botemedel: höjda skatter. Greklands småföretagare får, om de inte fuskar, behålla en bråkdel av sina intäkter.

Högljudda protester

Vi ser hur protesterna från lokalbefolkningen i många städer börjar bli alltmer högljudda och, som i Palma och Barcelona, ganska aggressiva. Jag börjar förstå dem.

När gatorna är smockfulla av brittiska ungdomar som har flugit ner med Ryanair, bor på Airbnb, handlar öl och mackor på Lidl som de dricker upp på en parkbänk för att på natten leva rövare i stadens bostadskvarter, är det inte bara anarkister och kommunister som blir förbannade. När en amerikansk matbloggare sänder live från sin lunch på din kvartersrestaurang är kanske inte landets BNP det första du kommer att tänka på. När du måste dra in fötterna för att 20 polacker utan vare sig rörelsehinder eller självrespekt, men med cykelhjälm och knäskydd, kommer ringlande genom gränden på varsin Segway kanske din gästfrihet börjar närma sig nollpunkten. När du för åttonde gången i dag ser en svensk som kliver in genom din bar, lånar din toalett och går ut igen utan att ens bevärdiga dig med en blick så undrar du kanske om svenskar gör så i Sverige också.

Det som håller på att hända kallas ”Death by Tourism”. Tydligast är det i Venedig. Där har antalet bofasta halverats på några decennier, gågator hat fått enkelriktas och resväskor med hjul har förbjudits på kullerstenarna. Turisterna kommer bara över dagen och säger ”aldrig mer” när de kommer därifrån.

Det har börjat hända

I Chaniaområdet har några turistattraktioner redan börjat drabbas av Death by Tourism. Här viker besökarantalet:

laura-davis-greece-samaria-gorge-big-ship
På väg tillbaka från Samariaravinen

Samariaravinen. Naturupplevelsen förminskas rejält när du går i gåsmarsch med 1 200 andra turister i 16 kilometer för att sedan trängas i timmar på båt och bussar för att ta dig tillbaka till hotellet. Att du fick betala 500 spänn plus kostnad för mat och dryck gör inte saken bättre (hade du tagit lokalbussen hade du kommit undan med hälften)

elafonissi-beach
Elafonissi

Stränderna vid Balos och Elafonissi. Båtar fulla som Djurgårdsfärjor vid midsommar. Trafikkaos av tyska husbilar, hyrbilar och turistbussar. Parasoller och som gör att du inte ens ser havet.

balos_beach_crowded
Balos

Jag tror att Gamla Stan i Chania står på tur. Turisterna kommer att tröttna på trängsel, turistfällor, kroniskt parkeringskaos, skräp som kallas suvenirer, aggressiva inkastare och inte minst känslan av att du lika gärna kunde ha stannat hemma eftersom de flesta runtomkring dig ändå verkar komma från ditt hemland.

Specialitet: överetablering

Överetablering är dessutom en specialgren i Grekland. För några år sedan fanns det ett 20-tal fisk-span i Chania, där du mot betalning kunde låta fiskar tugga på dina fötter. Nu finns det kanske tre kvar. Om några år lär många av de nya semesterlägenheterna och boutiquehotellen få svårt att hålla beläggningen uppe. Då blir det inte priskrig. I stället gäller i Grekland filosofin ”Den sista som bor på mitt hotell ska betala för alla rum”. Det är givetvis inte så de säger själva. I stället säger de: ”Jag måste höja priserna, eftersom jag behöver intäkterna. Turisterna har pengar, de är bara snåla och tycker att vi ska sänka priserna bara för att det är kris i Grekland!” Samma sak, andra ord. Sen står husen tomma och förfaller i väntan på nästa fiskspafluga.

En annan risk för Grekland (och Spanien) är givetvis att resten av världen åter blir intressant att semestra i. Den dag lugnet och förnuftet återvänder till Turkiet, Thailand, Egypten och Tunisien så kommer turistströmmarna att förflyttas.

 

Svar på de inledande frågorna

Håller massturismen på att förstöra den plats vi älskar mest? Nej, jag tror inte det. Chania har varit stad i mer än fyratusen år och pallat för mer än så här. Men om inte såväl turisterna som de som lever på dem ändrar beteende så kommer det att bli betydligt tråkigare att besöka Chania.

Är turism alltid bra för lokalbefolkningen, eller kan turismen bli en börda som undergräver ekonomin och hela samhället? Poängen med texten är att galopperande och oreglerad massturism absolut kan skada ekonomin och samhället.

Var det ett misstag att köpa ett hus i Gamla Stan? Absolut inte. Massturismen går i flock och är relativt lätt att undvika. Vi älskar Chania och vårt hem där minst lika mycket som när vi köpte huset.

Finns det något en svensk turist kan göra för att bromsa utvecklingen? Stanna hemma kanske? Nej, jag tror att världen blir bättre av att människor från olika länder och kulturer träffas. Jag tror att vi mår bättre av att uppleva nya saker och träffa nya människor. Dessutom bidrar det med intäkter för de länder vi reser till, ofta i länder som verkligen behöver det.

Jag har satt ihop en tipsrad med tretton tips om hur du kan göra din egen resa till Chania (eller något annat turistmål för den delen) lite mer hållbar, samtidigt som du kan får en lite mer spännande semester. Den kommer i nästa inlägg.

4 reaktioner till “Death by Tourism?

  1. Bra text! Jag skriver lite på samma tema ibland. Nu senast om Alghero. Tidigare om Venedig och Mallorca bland annat…

    Gillad av 1 person

  2. Superbra och intressant inlägg! Tack för läsningen!

    Gilla

  3. […] så inte minst det fantastiska inlägget Death by Tourism på bloggen hos kommunikationsföretaget Myt och verklighet. In och […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: