90-talet ringde och ville ha tillbaka Biltemakatalogen

Bland ”mina minnen på Facebook” dök det i dag upp en bild som jag tog för fem år sedan. På köksbordet låg DN, SvD och DI. Eftersom det var fredag så var DI Weekend, DN På Stan, SvD Magasinet samt ett gäng ibladade bilagor med i bunten. Jag konstaterade nöjt att det numera tar oss en månad att få ihop motsvarande mängd returpappersmassa. Att läsa dagstidningar på papper känns som en anakronism. 

Biltema
90-talet ringde och ville ha tillbaka sin katalog.

Då kom jag att tänka på att jag faktiskt hade hittat en ännu värre anakronism i brevlådan kvällen innan. Biltemakatalogen. Den väger in på stöddiga 578 gram. Eftersom den är direktadresserad så får brevbäraren lägga den i vår låda, trots skylten med texten INGEN JÄVLA REKLAM som jag för ett decennium sedan köpte på Designtorget.

Biltema har hela sortimentet på internet. Sökbart, med bilder, kopplat till lagersystemet och med uppdaterade priser. Vill man bläddra i katalogen finns en sådan funktion också.

I dag använder 93 procent av alla svenskar internet. Varför Biltema trycker 14 miljoner kataloger två gånger om året (källa: Wikipedia, gissningsvis är det Biltema som har skrivit texten) är därför rätt gåtfullt. Om det inte vore för den där direktadresseringen. Min och grannarnas nejtack till reklam kräver extraordinära motmedel i form av 578 gram adresserad försändelse. Nu sitter vi där och bläddrar i våra kataloger. Eller bloggar om eländet.

Biltema startade på 60-talet som ett postorderföretag. Byggde sedan upp ett butiksnät och slutade med postorder (eller onlineförsäljning, som det heter numera). Det var förmodligen klokt när det hände, nu kan man undra.

Svaret finns i butiksnätet. Alla butiker ligger så att det krävs egen bil för att ta sig dit. Kunderna kör ut till lagret i skogen, lastar och kör hem produkterna, som har allt mindre med bilar att göra. I Biltemas värld är det nämligen fortfarande 90-tal.

I Biltemas värld har alla människor bil (vi har det inte, ändå får vi katalogen). Alla tycker att det är lustfyllt att bläddra i kataloger, att göra lördagsutflykter till Handen eller Arninge. Och att en gång om året packa in hela familjen och bege sig till Skavsta Flygplats för att se i Biltema Airshow på Nyköpings bil- och motordag.

I Biltemas värld föreligger ingen klimateffekt. Det finns gott om plats på vägarna och parkeringsmöjligheterna är goda. Alla har körkort och bil, alla älskar att köra sina bilar. Framåtskridande är synonymt med fler och nyare bilar, med större motorer, bätte mugghållare och orientaliska bilmattor för 79,90 kr styck.

I min värld tar man en promenad till förortstorget eller tunnelbanan in till stan om man vill besöka en butik. I övrigt handlar man på nätet och hämtar sina varor i närbutiken.

I min värld är man bilägare om man måste; på grund av funktionshinder, småbarn, sommarstuga, målerifirma eller annt. Bilen är ett transportmedel, inte en nöjesprodukt. Till Skavsta åker man om det är det enda sättet att ta sig någon annanstans. För flyga, inte för att titta på flygplan.

I min värld är klimateffekten ett faktum. Stockholm är i princip drabbat av trafikinfarkt och på i stort sett varenda meter av vägnätet i Stockholms kommun står en parkerad bil. Utom på de gigantiska parkeringsplatserna i ytterstadens köpcentra. Där brukar det vara gott om plats. Det var det inte på 90-talet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: