Musik är också kommunikation

Giannis Harouls på Uppsala Konsert & Kongress. Foto: John Göransson

Afshin och Alexandra, vinmakare och vänner på Kreta, blev föräldrar härom dagen. Afshin är född i Uppsala av iranska föräldrar, Alexandra i Washington av grekiska föräldrar. Nu gör de fantastiska viner tillsammans, på Alexandras pappas vingård i bergen ovannför Chania.

Jag tänkte på dem i går, när jag och Louise tog tåget till Uppsala för att gå på konsert. Den kretensiske lutspelaren och sångaren Giannis Haroulis var på sitt första besök i Sverige och det var fullsatt. Förutom en handfull svenskar var det bara greker i publiken. Giannis, som gärna pratar med publiken mellan låtarna, kände sig tvungen att fråga om det var någon mening med att han sade något på engelska ”Finns det någon här inne som inte pratar grekiska?” Normalt en märklig fråga i en konsertlokal i Uppsala men här var frågan berättigad.

Vi åkte till uppsala för att träffa en massa greker och lyssna på musik från Kreta. Afshin reste till Kreta av kärlek till en grekisk kvinna som växte upp i USA. Giannis Harouls reser runt i Europa för att glädja den grekiska diasporan. Louise och jag glider med i allt detta och får på köpet höra bra musik, dricka gott vin och ha en massa skoj med trevligt folk.

Språkforskarna menar att vi, när vi träffar någon som talar ett annat språk än vi själva, oftast kommunicerar  på det språk som ger bäst utdelning för bägge parter. Det är orsaken till att engelska är ett så spritt andraspråk – vi behöver helt enkelt ett gemensamt tal- och skriftspråk. Det är också orsaken till att jag, trots all tid jag har tillbringat i Grekland och alla samtal med mina grekiska vänner, talar usel grekiska. Vi hamnar alltid i engelskan, eftersom det ger bäst utdelning för alla parter.

Men ibland fungerar det inte. När jag är ute och reser hamnar jag ofta i möten där de jag ska försöka kommunicera med inte har något språk gemensamt med mig. Det är därför jag kan säga ”öl” och  ”nota” på många språk, liksom ”tack” och ”hej”. Det blir inte kommunikation, mer nödtorft.

Sen finns det musik. Jag har tagit för vana att lyssna på musiken i det land jag besöker. Numera kan jag med hjälp av internet lyssna redan innan jag åker och jag kan konstatera att alla kulturer har musik värd att lyssna på, vilket man ofta inte tror om man bara hör vad som strömmar ut ur radioapparaterna. Så när jag kommer till en liten by på Kreta nästa gång så kan jag med  mina få grekiska ord berätta att jag såg Giannis Haroulis i Sverige. Det kommer förmodligen att leda till både vin och sång. Bra musik behöver vi inte förstå. Den kan vi njuta av tillsammans utan att kunna prata med varandra.

En reaktion till “Musik är också kommunikation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: